Prikkelbaar darmsyndroom (PDS/IBS)

 

Wat is prikkelbaar darmsyndroom?

Prikkelbaar darmsyndroom is een aandoening van de darmen die vaak over het hoofd wordt gezien. De structuur van de darmen is goed, maar de functionaliteit ervan is afwijkend. Een gezonde dikke darm trekt samen om stoelgang voort te bewegen. Bij een prikkelbare darm trekt deze abnormaal, onregelmatig en krampachtig samen. De darmwand is overprikkeld en overgevoelig.

De aandoening kan jammer genoeg enkel vastgesteld worden op basis van klachten en het uitsluiten van alle andere maag-/darmaandoeningen. Denk hierbij aan lactose-intolerantie, coeliakie, ziekte van crohn, … In sommige gevallen is PDS een erfelijke aandoening. Dit wil zeggen dat deze aandoening ook voorkomt bij enkele familieleden.

Oorzaken en symptomen

De oorzaken van prikkelbaar darmsyndroom zijn nog niet helemaal gekend. Stress, emoties en spanning hebben een relatie met deze darmklachten. Stressgevoelige mensen hebben over het algemeen meer kans om PDS te ontwikkelen. Een combinatie van stress, ongezond eetpatroon en weinig lichaamsbeweging én onregelmatig leven spelen een rol in het ontstaan/verergeren van de klachten.

De symptomen kunnen variëren van licht tot ernstig. De meest typische kenmerken zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, krampen, flatulentie en diarree en/of constipatie. Wanneer deze klachten onbehandeld blijft, kunnen ze ook andere problemen veroorzaken. Denk hierbij aan zure oprispingen, rommelingen in de buik, hoofdpijn, verminderde eetlust, …

Behandeling

Prikkelbare darm kan op verschillende manieren behandeld worden. Wijziging van uw voedingspatroon heeft een positief effect. Een diëtiste zal u leren welke voedingsmiddelen u moet vermijden. Welke producten geen enkel probleem zijn. Initieel zal u enkele weken een strikt dieet moeten volgen. Hierdoor worden uw darmen niet meer overprikkeld. Nadien zal uw dieet beetje bij beetje weer worden uitgebreid. Hier zal nagegaan welke voedingsmiddelen uw darmen slecht reageren en welke voedingsmiddelen geen problemen veroorzaken.  Dieetbegeleiding is noodzakelijk omdat dit dieet in eerste instantie vrij streng is. Begin er niet zelf aan. Je kan bepaalde voedingsmiddelen onnodig gaan schrappen en zo tekorten krijgen. Denk maar aan vitamine en mineralen deficiëntie. Daarnaast kan je voedingspatroon er heel eentonig gaan uitzien. Hierdoor loert de kans op ernstig gewichtsverlies om de hoek.